Aflevering 1 – Hoe is het om bedrijfsjurist te zijn? Jan-Willem Prakke

In deze podcast voor én door bedrijfsjuristen spreken Diederik Gelauff en ik met wisselende gasten over de rol van de juridisch afdeling en de bedrijfsjurist.

In aflevering #1 vertelt Jan-Willem Prakke, voormalig general counsel bij Boskalis en Schiphol, wat het betekent om bedrijfsjurist te zijn. Welke vaardigheden heb je nodig, wat zijn je verantwoordelijkheden en hoe zorg je ervoor dat je voldoende tijd hebt voor de belangrijke zaken?

Ook geeft Jan-Willem zijn visie op ontwikkelingen in de markt. Zo ziet hij volop kansen voor legal operations, legal design en legal tech. Waarom? Dat hoor je in de podcast ⬇️
Via Apple: https://lnkd.in/gRajn26k
Via Spotify: https://lnkd.in/gGAn7yjA
Via Google: https://lnkd.in/gGEGrpxu
#legalcounsel #bedrijfsjurist #podcast

Aflevering 2: Legal Design

In deze podcast voor én door bedrijfsjuristen spreken Diederik Gelauff en ik met wisselende gasten over de rol van de bedrijfsjurist. Ook komen er regelmatig interessante ontwikkelingen en innovaties voorbij.

In aflevering 2 praten we met voormalig advocaat Anna Posthumus Meyjes Posthumus-Meyjes over legal design en design thinking. Wat ís legal design eigenlijk? Hoe kun je er als bedrijfsjurist iets mee doen? En waar valt winst te behalen voor juridische afdelingen?

Anna weet beeldend te vertellen over de functie van een ontwerp en hoe je dit vertaalt naar doelgerichte en heldere communicatievormen. Ook spreken we met haar over het spanningsveld tussen heldere taal, legal design en juridische juistheid.

Kortom, deze aflevering mag je niet missen! ⤵️

https://lnkd.in/g8MQ_4HB

https://lnkd.in/gVj5XdZV

https://lnkd.in/gdhTYbzq

Aflevering 3: De menselijke maat

In deze derde aflevering praten we met Maaike Roet, CEO en founder van House of Lawyers.

Met Maaike praten we onder meer over de House Talks, inspirerende online sessies voor heads of legal, general counsels en legal directors, georganiseerd door House of Lawyers. Wat hebben de – inmiddels – 10 House Talks Maaike geleerd over het huidige juridisch landschap en de rol van de bedrijfsjurist daarin?

Maaike neemt ons in vogelvlucht mee in een aantal ontwikkelingen, onder meer op het gebied van de menselijke maat in legal, creativiteit en – ja ook – legal tech enzo.

De Bedrijfsjurist #3: nú te beluisteren in je favoriete podcast app! ⤵️

https://lnkd.in/gm9ftkn6

https://lnkd.in/gvbQaZhi

https://lnkd.in/gn5TqMVB

Aflevering 4: juridisch risicomanagement

In aflevering #4 praten we met Ivar Timmer, Lector Legal Management & Technologie aan de Hogeschool van Amsterdam.

Met Ivar praten we over juridisch risicomanagement, een onderwerp waarop hij vorig jaar promoveerde. Welke rol speelt de juridische afdeling eigenlijk bij het algemeen en financieel risicomanagement? Hoe kom je tot integraal risicomanagement, waarin verschillende stafafdelingen elkaar vinden? En hoe zorg je ervoor dat je als juridische afdeling in control komt?

In de podcast geeft Ivar juridische afdelingen een aantal praktische tips om te komen tot volwassen en integraal risicomanagement. Een tipje van de sluier? Verbinding, overzicht, focus, creativiteit én het belang van een risicobril.

De Bedrijfsjurist #4: nu te beluisteren in je favoriete podcast app! ⤵️

Spotify: https://lnkd.in/etsatCNT
Podbean: https://lnkd.in/eEK8RiiT
Apple: https://lnkd.in/ezYw8dwz
Podimo: https://lnkd.in/eMaEgyKi

De Bedrijfsjurist – aflevering 5: van firefighter naar een proactieve businesspartner.

In aflevering 5 praten we met Douwe Groenevelt, Vice President & Deputy General Counsel bij ASML, gastdocent bij verschillende universiteiten en postdoctorale opleidingen én co-founder van de Law & Ops Community en Law & Ops Academy.

Met Douwe praten we natuurlijk over ASML, Nederlands belangrijkste hightechbedrijf. Hij vertelt ons meer over de transitie van de juridische afdeling: van 11 medewerkers in 2014 tot 85 medewerkers eind 2022. En belangrijker nog: van een groep 🚒💦🔥 die vooral problemen oploste tot – tegenwoordig – een pro-actieve businesspartner die aan tafel zit bij de business en het management. Hoe hebben ze dat bij ASML aangepakt?

Maar we spreken ook over de rol van legal operations en de Law & Ops community, die Douwe samen met anderen oprichtte om kennis en ervaringen op het gebied van legal operations te kunnen delen. Onderdeel van de community vormt de Law & Ops Academy, een academy die is opengesteld voor iedereen die affiniteit heeft met legal operations (link in comments).

De Bedrijfsjurist #5: nú te beluisteren in je favoriete podcast app! ⤵️

Spotify: https://lnkd.in/ehfgS9Gz
Apple: https://lnkd.in/ewcpAdQn
Podbean: https://lnkd.in/eEK8RiiT

Met dank aan Kiek Brink voor de illustratie en Marcy Lou voor de muziek!

De Bedrijfsjurist – aflevering #6: van de afdeling ‘no no no’ naar de afdeling ‘go go go’

In deze zesde aflevering praten we met Jo IJzeren, oprichter en eigenaar van Step Up Smart en voormalig Legal Director van ForFarmers.

Bij ForFarmers werkte Jo mee aan de groei van het bedrijf, dat in een tijdsbestek van 17 jaar de omzet vergrootte van 150 miljoen naar 2,2 miljard euro en daarmee de grootste Europese veevoederleverancier werd. Ook was hij als projectleider verantwoordelijk voor de beursgang van ForFarmers. De kennis en ervaring die hij in deze periode opdeed deelt Jo nu via zijn bedrijf Step Up Smart.

In deze aflevering praten we met Jo over de uitdaging waar veel juridische afdelingen van moderne organisaties voor staan: hoe word ik van troubleshooter een trusted legal business partner? Ofwel: hoe worden wij van de afdeling ‘no no no’ de afdeling ‘go go go’? Zo vertelt Jo over de optimale klantbeleving en het belang van de vraag achter de vraag, hoe je preventief aan de slag gaat in plaats van reactief én hoe je zo vroeg mogelijk aan tafel komt bij de business.

De Bedrijfsjurist #6: nú te beluisteren in je favoriete podcast app! ⤵️

https://lnkd.in/e_KkccFg

https://lnkd.in/e6aqXAmf

https://lnkd.in/ezeWaB5W

#bedrijfsjurist #podcast #legalcounsel #legalbusinesspartner

Aflevering 7: Gijs Molkenboer

In aflevering #7 praten we met Gijs Molkenboer advocaat/partner bij Lauxtermann Advocaten, docent Privaatrecht en Burgerlijk procesrecht aan de UvA en voormalig bedrijfsjurist bij SNS REAAL.

We praten met Gijs over het verschil tussen de rol van bedrijfsjurist en die van advocaat. Zo beschrijft hij de dynamiek en spanning waar je als bedrijfsjurist in een constant veranderende omgeving mee te maken kunt krijgen. Verderop in de uitzending vertelt Gijs meer over de samenwerking tussen een bedrijfsjurist en een advocaat.

De Bedrijfsjurist – aflevering 8.

In aflevering #8 praten we met Vincent de Vaal, Manager Legal bij Eurofiber Group en voorzitter van de Juridische commissie van NLdigital.

Vincent startte zijn loopbaan als advocaat bij Houthoff, om in 2010 over te stappen naar Eurofiber. Bij dit bedrijf, exploitant van (onder meer) een eigen glasvezelnetwerk en verschillende datacenters, was hij de afgelopen 13 jaar in verschillende bedrijfsjuridische functies werkzaam. Sinds januari 2022 is hij er Manager Legal.

We praten met Vincent over zijn eigen loopbaan en vragen hem wat er nodig is voor een legal counsel om door te kunnen groeien naar de functie van legal manager, legal director of general counsel. Ook spreken we – ik zou bijna zeggen uiteraard – over digitalisering en vragen we hem waarom digitale ontwikkelingen het werk van de bedrijfsjurist complexer maken. Moet je als bedrijfsjurist eigenlijk ook ‘digital savvy’ zijn?

De Bedrijfsjurist #8: nú te beluisteren in je favoriete podcast app! ⤵️

https://lnkd.in/eVqVKUqg

https://lnkd.in/etvUS-KJ

https://lnkd.in/eiKqphw4

#bedrijfsjurist #podcast #generalcounsel

De Bedrijfsjurist – aflevering 9.

Hoe kan ‘legal’ efficiënter werken, met meer impact? Wat is de rol van Legal Operations daarbij? Wanneer is een onderneming klaar voor een Legal Operations Manager? En wat dóet een Legal Operations Manager eigenlijk in de praktijk?

Een gesprek over:

🍎 laaghangend fruit
🗂 het structureren van kennismanagement
🔨 tools
📱 het contact met én 
😏 weerstand uit de business

De Bedrijfsjurist is een podcast voor én door bedrijfsjuristen. In iedere aflevering spreken Diederik Gelauff en ik met een andere gast over de rol van de juridische afdeling en de bedrijfsjurist. In aflevering 9 spreken we met Leonie van Gulik, zelfstandig Legal Operations adviseur. Een interessant gesprek, waarin deze voormalig advocaat van Stibbe ook uit de doeken doet waarom en hoe zij de overstap maakte van de M&A-praktijk naar Legal Operations.

De Bedrijfsjurist #9: nú te beluisteren in je favoriete podcast app! ⤵️

https://lnkd.in/egaGs7SY

https://lnkd.in/eQJUphuU

https://lnkd.in/esfm7R72

De Bedrijfsjurist – aflevering 1️0️ 🎉

In deze jubileumafdeling praten we met Oscar Freens, voorheen advocaat bij Houthoff en sinds 1,5 jaar Interim Legal Counsel bij DPA.

Bij Houthoff werkte Oscar in de M&A praktijk en de procespraktijk. Nadat hij zijn advocaat-stage had afgerond kreeg hij te horen dat er op termijn geen plek voor hem zou zijn bij het kantoor. Na de aanvankelijke teleurstelling realiseerde Oscar zich dat hij in de advocatuur eigenlijk niet echt op zijn plek zat. En dus ging hij – met wat hulp – op zoek naar een andere omgeving. Een omgeving met meer maatschappelijke impact, waar samenwerking binnen een groter geheel voorop staat. Hij kwam terecht bij DPA, waar hij inmiddels aan zijn tweede project als Interim Legal Counsel bezig is.

Een open gesprek over afscheid nemen van dromen, de puzzelstukjes op zijn plek leggen, knopen doorhakken en een nieuwe start maken.

Oh en…. hoe het Oscar bij DPA bevalt en hoe hij naar de toekomst kijkt, hoor je uiteraard ook in deze podcast.

De Bedrijfsjurist #10: nú te beluisteren in je favoriete podcast app! ⤵️

https://lnkd.in/eC-8-Cec

https://lnkd.in/eTB_i7vk

https://lnkd.in/erPqDRcK

#bedrijfsjurist #podcast #legallcounsel 

De Bedrijfsjurist – aflevering #11.

Wat maakt dat steeds meer advocaten en juristen voor zichzelf beginnen? Hoe bepaal jij of het zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is? Wanneer hak je de knoop door? En hoeveel risico’s loop je eigenlijk?

Een gesprek over:

📈 ontwikkelingen binnen de juridische markt
🆓 vrije geesten
🔭 autonomie en ruimte om te leven
☕️ koffie drinken met je netwerk
🔗 gouden ketens versus onzekerheid

De Bedrijfsjurist is een podcast voor én door bedrijfsjuristen. In iedere aflevering spreken Diederik Gelauff en ik met een andere gast over de rol van de juridische afdeling en de bedrijfsjurist. In aflevering 11 spreken we met Marijn Rooijmans, jurist en – volgens Diederik – serie-ondernemer. Een interessant gesprek, waarin Marijn ook meer vertelt over Meesterlijke Gesprekken, zijn eigen podcast over (onder meer) legal tech.

De Bedrijfsjurist #11: nú te beluisteren in je favoriete podcast app! ⤵️

https://lnkd.in/eCnzP5jc

https://lnkd.in/eHT-gVxM

https://lnkd.in/enSxMUiX

#bedrijfsjurist #podcast #zzp #ondernemen