Wat is waar?

Ik ben al jaren actief op LinkedIn. In die jaren heb ik veel gelezen maar was terughoudend met het zelf posten. Ik verbaas mij wel eens over de stelligheid waarmee “waarheden” worden gepresenteerd, methodieken als “de” oplossing worden neergezet en mensen die pretenderen alle problemen van anderen te kunnen oplossen.

In mijn werk, als interim manager, als trainer en als coach van juristen heb ik geleerd dat daar waar wordt samengewerkt “de waarheid” en “de oplossing” niet bestaat. Ik hecht aan reflecteren, relativeren, beschouwen, luisteren en kijken. En vervolgens te onderzoeken waar de grote gemeenschappelijke deler zit die een uitgang moet bieden uit de ontstane situatie. En die uitgang is elke keer een andere.

Wat mij daarbij nog steeds enorm interesseert, zowel in mijn eigen leven als in mijn werk, is het vinden van de juiste balans tussen eigen verantwoordelijkheid nemen en verantwoordelijkheid bij de ander houden. Wat ligt bij mij, wanneer zie ik iets als mijn eigen verantwoordelijkheid en wanneer trek ik de grens, en laat ik het daarmee bij de ander?

In het verleden had ik eens grote moeite met een collega, met wie ik zeer regelmatig moest samenwerken. Ik begreep hem niet en vermoedelijk hij mij ook niet. Ik heb toen het initiatief genomen om onze moeizame relatie bespreekbaar te maken, hetgeen ons allebei interessante inzichten heeft opgeleverd. Inzichten die mij zes jaar later nog steeds van pas komen. Vrienden zijn we overigens nooit geworden, maar we hebben onze samenwerking prima afgerond en ik ben dankbaar voor de leermomenten die hij mij heeft gegeven. Zeker achteraf gezien.

Eigen rol versus rol van de ander

Als je bijvoorbeeld een moeizame relatie met een collega of leidinggevende hebt, is het goed om aan de ene kant kritisch te kijken naar jouw rol in de ontstane situatie: wat heb ik gedaan om in deze situatie te komen, wat had ik anders kunnen doen, wat maakt dat de ander zo op mij reageert en zou daar iets in kunnen zitten, wat zijn mijn opties en ben ik bereid het anders te doen?

Aan de andere kant mag je ook kijken naar het gedrag van de ander, wat dat gedrag met jou doet en wat jij graag anders zou willen zien bij die ander. En je af te vragen of je echt bereid bent daarover in dialoog te gaan? Ook als je vermoedt dat dit wellicht een spannend gesprek wordt?

Ga je het gesprek aan? Dan kan het er natuurlijk op uitdraaien dat jij iets als de verantwoordelijkheid van de ander beschouwt, terwijl die ander het toch echt als jouw verantwoordelijkheid ziet… Dat kan knap lastig zijn, maar juist ook heel boeiend! Het echte leren voltrekt zich namelijk langs deze spannende lijn en het vergt kracht om kritisch naar jezelf en de ander te kijken en daarop te acteren. Want wel weten en niet doen is hetzelfde als niet weten. En onthoud: een absolute waarheid bestaat wat mij betreft niet en daarmee ook niet één juiste methode. Het is zaak om voortdurend te blijven relativeren en te reflecteren, dan kom je (samen) verder.

 

Meer “weten”? Bel vrijblijvend, 06 233 666 42